top of page

Cynara cardunculus folia/ עלי ארטישוק/ קנרס

זהו לא אחר מאשר ארטישוק, צמח המאכל המפורסם והמענג שאת תפרחתו אנו כובשים או מאדים.

 

ד״ר רודולף וייס, אשר היה רופא צבאי, בוטנאי וחוקר צמחים, ואף שימש חבר בכתיבת הפרמקופיאה הגרמנית לצמחים, מציין בספרו, כי לאחד המרכיבים העיקרים המצויים בצמח ומכונה סינרין, ישנה השפעה הממריצה ייצור מיצי מרה ומונעת רעילות של הכבד, ואף מעודדת התחדשות של תאי הכבד. הוא מקל על דיספפסיה (אי נוחות במערכת העיכול), בחילות ותחושת מלאות. כמו כן, וייס מוסיף כי לצמח השפעה המפחיתה שומני דם והוא בעל פוטנציאל להיטיב עם כבד שומני ועם אבנים בכיס מרה. וייס מזכיר את הקשר שהוזכר עוד ברפואה המסורתית הצרפתית, בין אבנים בכיס מרה לבין אוביסיטי (שמנות), ואת הקשר לשומנים גבוהים בדם(1).

 

ברפואת צמחים השימוש נעשה בעליו של הצמח. שמו בעברית הוא קנרס, ושימוש במיצויי העלים נעשה מימי קדם למטרות רפואה. בין היתר כתב עליו הרמב"ם בספריו, ומאז מחקרים רבים נעשו אודות השפעתו המיטיבה על הבריאות(2).

עלי הקנרס משפיעים על פעילות ובריאות הכבד(3), תומכים בפעילותו ומגנים עליו מפני נזק הנובע מחשיפה לחומרים רעילים שונים (4).

הצמח תומך בהורדת כולסטרול (5) טריגליצרידים (6) וסוכר בדם (7), הוא משפר את העיכול (8) מעודד פעילות פריסטאלטית תקינה (תנועתו הטבעית של המעי), ומקובל לעשות בו שימוש בקרב הסובלים מעצירות.

בנוסף, הצמח מכיל מגוון תרכובות נוגדות חמצון (9) .

ניתן לומר על הצמח בהשאלה מעולם המושגים הסיני, כי הצמח משפר טרנספורמציה וטרנספורטציה של מזון, מניע את צ׳י הכבד ומזין את יין ודם הכבד.

יש לנהוג בזהירות בשימוש בצמח בקרב הסובלים ממחלות כבד קשות ולעשו בו שימוש תחת פיקוח מצקועי במקרים אלו. הצמח אסור לסובלים מחסימות מעי או מרה ויש לעשות בו שימוש תחת פיקוח מקצועי בלבד במצבים אלו.

יש לנקוט זהירות לצד נטילה של תרופות נוגדות קרישה.

מוטב שלא לעשות בצמח שימוש בהריון ולצד תרופות המתפנות דרך הכליות.

ניתן לבדוק אינטראקציות בין צמחים לבין תרופות באתר 

אפיקסייפ

למען הסר ספק המידע אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר.

המונח ‘צמחי מרפא’ מתייחס להגדרה המקובלת ברפואת הצמחים המסורתית וברפואה המשלימה.

1. Herbal Medicine, Classic Edition . M.D, Rudolf Fritz Weiss. 2001.

https://www.amazon.com/Weisss-Herbal-Medicine-r-weiss/dp/158890069

 

2. Cynara scolymus (artichoke) and its efficacy in management of obesity. Mahboubi, Mohaddese. s.l. : Bulletin of Faculty of Pharmacy, Cairo University, 2018.

https://www.semanticscholar.org/paper/Cynara-scolymus-(artichoke)-and-its-efficacy-in-of-Mahboubi/a859ff72445e5e2077f70ff6323d9e0f7829668e

 

3. Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Maryem Ben Salem, Hanen Affes , Kamilia Ksouda , Raouia Dhouibi , Zouheir Sahnoun , Serria Hammami , Khaled Mounir Zeghal. s.l. : Plant Foods Hum Nutr, 2015.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

 

4. Hepatoprotective activity of polyphenolic compounds from Cynara scolymus against CCl4 toxicity in isolated rat hepatocytes. T Adzet, J Camarasa, J C Laguna. s.l. : J Nat Prod, 1987.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3430163/

 

5. Efficacy of Artichoke dry extract in patients with hyperlipoproteinemia. W Englisch, C Beckers, M Unkauf, M Ruepp, V Zinserling. s.l. : Arzneimittelforschung, 2000.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10758778/

 

6. Artichoke leaf extract - Recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Kraft, K. s.l. : Phytomedicine, 1997.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195590/

 

7. Effects of Cynara scolymus L. on glycemic indices:A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Cyrus Jalili, Sajjad Moradi , Atefeh Babaei , Behnoosh Boozari , Omid Asbaghi , Anastasia-Viktoria Lazaridi , Mohammad Ali Hojjati Kermani , Maryam Miraghajani. s.l. : Complement Ther Med, 2020.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32951745/

 

8. Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial. G Holtmann, B Adam, S Haag, W Collet, E Grünewald, T Windeck. s.l. : Aliment Pharmacol Ther, 2003.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14653829/

 

9. Antioxidant and hepatoprotective effects of artichoke extracts and constituents in cultured rat hepatocytes. R Gebhardt, M Fausel. s.l. : Toxicol In Vitro, 1997.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20654368/

עריכת מקורות: אלה ירושלמי

bottom of page